16 Mart 2013 Cumartesi

Sakin insanlar ülkesi


Söylediklerine göre Portekiz’in tamamında, Lizbon’da karşılaştığımız sakinlik hâkimmiş. Portekizliler sakin insanlar. Bildiğin yavaşlık aslında.

Bir iş yaparken başka bir iş yapmak, her hangi bir şekilde itiraz etmek, gerginlik, kavga, yüksek ses yok bu şehirde. 



Herkes çok sakin. Taksi şoförleri, otobüs şoförleri, esnafı, polisi aklınıza gelebilecek tüm Portekizlilerde genel bir sakinlik havası var. Hiç kimsenin acelesi yok. Zaten verilen her randevuya herkes 10 dk geç kalıyormuş. Bir dükkana girdiğinizde sizden önceki müşterinin işi bitmeden hiç kimse sizinle muhatap olmuyor. Aynı şekilde siz alışveriş yaparken satıcı sadece sizinle ilgileniyor. Diğerleri ise adamın işinin bitmesini bekliyor, sakin bir şekilde. Burada tanıştığımız Türklerden bir tanesi üç yıldır Lizbon’daymış ve bir kere olsun kavga görmemiş.

Burada insanlar birbirlerini bekliyorlar. Hem de hiç itiraz etmeden.

Örneğin yaya geçidinde bir yaya varsa bütün trafik o yayanın yoldan geçmesini bekliyor. Tüm şehir yayalar için dizayn edilmiş sanki ve buna şoförlerin hiç itirazı yok.

Trafiğe kapalı sokaklar ve küçük de olsa her yerde rastlayabileceğiniz meydanlar insanların kullanımına bırakılmış.



Aslında doğru düzgün yoğun bir trafik de yok Lizbon’da. Toplu ulaşım çok ucuz. Aylık alınan kartları sınırsız bir şekilde metro, otobüs, tramvay, banliyö treni, asansör gibi neredeyse her şekilde kullanabiliyorsunuz. 

Bu rahatlık siz de sanki “ücretsiz” dolaşıyorsunuz hissi veriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder